Wednesday, February 24, 2016

Going Independent


Setelah hampir 18 tahun bekerja makan gaji, akhirnya aku telah membuat keputusan untuk resign dan mengambil langkah yang agak drastik dalam perjalanan hidup 45 tahun ini. Aku decide untuk bekerja sendiri. At this age and with the commitments, it is a risky attempt tapi aku dah tak boleh tahan dengan atmosphere kerja makan gaji yang terkadang tergelincir dari batasan baik dan buruk. Aku ingin memasang niat semula, iaitu mencari rezki yang halal & cukup.

"We will be forever a sovereign democratic and independent state founded upon the principles of liberty and justice and ever seeking the welfare and happiness of its people….”. 

- Tunku Abdul Rahman.

Aku mulakan dengan mengambil cuti tanpa gaji selama sebulan. Just in case, the try out fails, aku boleh masuk pejabat semula. Tapi aku mungkin belajar through laluan yang agak jauh or sukar sebab aku tiada vision yang jelas tentang apa yang aku nak buat. A piece of me nak jadi penulis, another piece of me nak jadi penterjemah. Dunia yang sangat baharu untuk aku dan banyak ragam yang perlu aku pelajari. 

Tapi Allah swt itu Maha mengetahui, sedangkan aku langsung tak pernah terfikir atau find deep inside yang aku ada bakat lain. 

My closest friend was my sister. She supported my idea of quitting my job and try my own. She keeps track of my everyday progress. She keeps on motivating. She outlined every steps for me as guidance.

Betul. Apabila setiap bulan bergaji and suddenly takde fix income for a month, boleh memeningkan. Apatah lagi bulan kedua dan ketiga. The commitments build up and the challenge became stressful. Tapi keputusan tekad aku untuk tidak kembali makan gaji mendorong aku untuk terus bergelumang dengan beban. Aku yakin, it will be temporary. Allah knows best.

That was where aku melipat kali gandakan hubungan aku dengan Allah swt. Setiap saat dalam solat aku really appreciate. Aku betul-betul communicate dengan Dia. Aku hayati every baris bacaan ayat-ayat Al-Quran serta tasbih dan tahmid yang keluar dari bibir ni. 

Dalam aku mencari-cari pendapatan tetap, aku menerima beberapa kerja freelance menterjemah. Aku terjemah abstrak thesis, laporan, SOP dan sebagainya. Tapi income tidak konsisten. Aku ambil sebagai rezki yang halal dan pengalaman sambil membantu mereka yang memerlukan. Niat kena betul.

My sister threw me an idea which I think was feasible. In December she persuaded me to open an intensive class for primary school students. Hence the marketing took place few weeks prior through Facebook, Whatsapp groups etc. 

Alhamdulillah, I survived the two weeks programme. Dan dalam pada itu, aku bertambah yakin dan motivated to start my own tuition class in 2016 as my fix income.

Alhamdulillah, sekarang dah masuk bulan kedua aku menjalankan, mengurus dan mentadbir my own tiny business. It is service oriented. The education industry. Mendidik anak-anak jiran ilmu. Diharapkan berkongsi ilmu ialah antara amal jariah yang terjamin ganjarannya di akhirat kelak.

No comments:

Post a Comment